top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıDil, KonuÅŸma ve Ses Bozuklukları Uzmanı ErtuÄŸrul

Ses Teli Hastalığı Polip-Nodül

Ses Teli Nodülleri

Ses teli nodülleri, çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlikte çoğunlukla kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Gerçek ses kıvrımlarının ön üçte birlik kısmında, travma sonrasında ortaya çıkan, iyi huylu çıkıntılar olarak adlandırılmaktadır ve genellikle çift taraflı olarak görülmektedir. Sesin aşırı ve yanlış kullanılması, ses hijyenin iyi sağlanmaması ses teli nodüllerinin oluşmasına neden olmaktadır. Ses teli nodülleri, ses oluşumu sırasında ses kıvrımlarının tam kapanmasını engelleyerek sesin nefesli, alçak perdeli ve kaba çıkmasına neden olabilir.

​

Öğretmenlerde ve profesyonel ses kullanıcılarında sıklıkla görülür.

Tedavisinde, ses terapisi ve cerrahi müdahale kullanılmaktadır. Cerrahi sonrası nodül yapısı çıkarılsa bile sesin aşırı ve yanlış kullanımının devam etmesi, ses hijyeninin sağlanmaması sonucunda nodülün tekrar ortaya çıkabildiği

görülmektedir.

Ses Teli Polipleri

Sesin yanlış ve aşırı kullanılması sonucu oluşan ses teli polipleri genellikle tek taraflıdır. Daha çok erkeklerde görülmektedir. Polipler, nodüllerin ardından en yaygın görülen ikinci ses bozukluğudur.

Ortaya çıkmasında;

  • Gastroözofageal reflü (GÖR),

  • Sigara kullanımı,

  • Kimyasal maddelerin solunması gibi faktörler rol oynamaktadır. Bazı çalışmalara göre ise, en temel kaynağın sigara kullanımı olduÄŸu belirtilmiÅŸtir.

Bireylerin ses kıvrımları incelendiğinde, ses kıvrımlarının kapanmasında düzensizlik, mukozal dalga hareketinde azalma görülmektedir. Ayrıca daha büyük poliplerin nefes problemlerini ortaya çıkardığı görülmektedir. Bunun sonucunda ses özellikleri incelendiğinde, temel frekansta ve gürlükte azalma görülürken, ses daha nefesli ve kaba çıkmaktadır. Ses teli poliplerinin tedavisinde larengeal mikrocerrahi, steroit enjeksiyonu, endoskopik lazer gibi birçok cerrahi müdahale yapılmasına rağmen son zamanlardaki çalışmalar ses teli poliplerinin tedavisinde ses terapisi yaklaşımının önemini vurgulamaktadır. Poliplerin tedavisinde ilk olarak ses terapisi kullanılmakta ve etkili olduğu görülmektedir.



37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page