top of page
  • Yazarın fotoğrafıDil, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Ertuğrul

Dizatri Nedir? Nasıl Tanılanır?

Güncelleme tarihi: 9 Eki 2023



Dizatri Nedir? Nasıl Tanılanır?

Dizarti, konuşma üretimi için kullanılan kasları koordine etme veya kontrol etmede zorluk yaşayan bir motor konuşma bozukluğudur. Dizarti, genellikle beyin hasarı, felç, nörolojik hastalık veya kas hastalığı gibi durumlardan kaynaklanır. Dizarti hastaları, sesleri doğru telaffuz edemez, ses seviyesini ayarlayamaz, konuşma ritmini ve tonunu kontrol edemez, yavaş veya hızlı konuşabilir, geveleyebilir veya boğuk bir sese sahip olabilir. Dizarti, konuşmanın anlaşılırlığını azaltır ve iletişim kurmayı zorlaştırır.

Dizarti, afazi ile karıştırılmamalıdır. Afazi, beyinde dil ve anlama bölgelerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir dil bozukluğudur. Afazi hastaları, kelimeleri bulmakta, cümle kurmakta, anlamlandırmakta veya anlamakta güçlük çeker. Afazi, dilin tüm yönlerini etkilerken, dizarti sadece konuşma üretimini etkiler.

Dizarti tanısı için doktorunuz size fiziksel muayene yapabilir ve ayrıca bazı testler isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

  • Yutma çalışması: Yutma güçlüğü olup olmadığını kontrol etmek için yapılan bir test.

  • MR veya BT taramaları: Beyninizin, başınızın ve boynunuzun ayrıntılı görüntülerini sağlamak için yapılan görüntüleme yöntemleri.

  • EEG: Beyninizdeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için yapılan bir test.

  • EMG: Kaslarınızın elektriksel uyarılarını ölçmek için yapılan bir test.

  • NCS: Sinirlerinizin elektrik sinyalleri gönderdiği gücü ve hızı ölçmek için yapılan bir test.

  • Lomber ponksiyon: Enfeksiyonları, merkezi sinir sistemi bozukluklarını veya beyin kanserini kontrol etmek için omurilikten sıvı almak için yapılan bir işlem.

  • Nöropsikolojik testler: Bilişsel becerilerinizi ve konuşma, okuma ve yazmayı anlama yeteneğinizi ölçmek için yapılan testler.

Dizarti tedavisi için doktorunuz size ilaç verebilir veya cerrahi müdahale önerebilir. Ayrıca bir Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) ile çalışmanız da gerekebilir. Dil ve Konuşma Terapisti, sizin için uygun olan terapi yöntemlerini belirleyecek ve size konuşmanızı geliştirmek için egzersizler ve ipuçları verecektir.


Dizarti, konuşma üretimi için kullanılan kasları koordine etme veya kontrol etmede zorluk yaşayan bir motor konuşma bozukluğudur. Dizarti, genellikle beyin hasarı, felç, nörolojik hastalık veya kas hastalığı gibi durumlardan kaynaklanır. Dizarti hastaları, sesleri doğru telaffuz edemez, ses seviyesini ayarlayamaz, konuşma ritmini ve tonunu kontrol edemez, yavaş veya hızlı konuşabilir, geveleyebilir veya boğuk bir sese sahip olabilir.
Dizatri Nedir

Merkezimize gelmeden önce ücretsiz bir ön görüşme randevusu almanız gerekmektedir. Bu randevuyu bize ulaşarak kolayca alabilirsiniz.



155 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Dil Bağı

Yazı: Blog2_Post
bottom of page