top of page
Yazarın fotoğrafıDil, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Ertuğrul

Mutasyonel Falsetto Nedir?Nasıl tedavi edilir?

Daha çok ergenlik döneminde görülen yapısal değişikliklere bağlı olarak erkek bireylerin ses tellerinde ortalama bir oktavlık bir kalınlaşma olur. Mutasyonel Falsetto yani falset ses, herhangi bir organik neden olmadan sesin ince halinin devam etmesidir. Erkek bireyin ses tonunun çocuksu çıkmasına neden olur ve yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.

"SESİM ÇOCUK SESİNE BENZİYOR",

"SESİM ÇOK İNCE",

"TELEFONDA KIZ OLDUĞUMU SANIYORLAR" gibi şikayetler mutasyonel falsettonun belirgin özellikleridir.

Erkeklerde görülen bu değişim kişisel farklılıklar göstermekle birlikte 11-18 yaş aralığında birkaç yıllık bir süreç olarak görülebilir. Ses değişiminin başlangıç aşaması(premutasyon), değişim aşaması(mutasyon), değişim sonrası aşama(postmutasyon) şeklinde dönemleri vardır ve mutasyonel falsetto ismi değişim aşaması bitmesine rağmen olması gereken sesten daha ince bir sese sahip olunması sebebiyle verilmiştir.

Ergenlik döneminde erkeklerde meydana gelen değişiklikler şunlardır;

  • Akciğer kapasitesi(vital kapasite) belirgin şekilde artar dolayısıyla sesin gürlüğü artar

  • Ses telinin boyu uzar

  • Gırtlak kıkırdağı(tiroid) kanatları (laminaları) arasındaki açı daralır

  • Gırtlak bulunduğu yerden aşağı iner

Mutasyonel falsetto olan hastalarda bu değişikliklerle birlikte seste meydana gelmesi gereken kalınlaşma olmaz ve seste perde kırılmaları gözlenir.



Puberfoni tedavisi ses terapisidir. Dijital manipülasyon, görsel biyofeedback terapisi uygulanabilir. Çok nadir terapiye dirençli vakalarda cerrahi uygulanabilir. İsshikinin tarif ettiği tip 3 tiroplasti (gevşetme laringoplasti) veya pencere anterior komisür gevşetme laringoplastisi uygulanabilir.

SES TERAPİSİ İLE MUTASYONEL FALSETTO TEDAVİSİ

Mutasyonel Falsetto tedavisi diğer ses bozukluklarına göre daha kolaydır ve kesin sonuç alınır. Ses terapisi ile genellikle tek seansta çözülür ve hasta kendi yaşına uygun olan ses tonuna kavuşur. Vakaların bazılarında nadiren de olsa tedavi birkaç seans sürebilmektedir. Ses terapi seansı ortalama 40 dakikadır ve bireysel seans yapılmaktadır.

Terapist, larenkse (gırtlak) müdahale ederek bireyin gırtlak yapısına göre olması gereken temel frekansı bulur. Ardından, görsel feedback yöntemiyle temel frekansın sabitlenmesi sağlanır. Hastadan kendine tanınan frekans alanı içinde kalacak şekilde sesini kontrol ederek konuşması istenir.

Mutasyonel falsetto tedavisinde, hastaya ses terapisiyle birlikte psikoterapi desteği alması da önerilir. Bunun nedeni bu problemin hastanın sosyal ve psikolojik yaşamında travmalara yol açabilecek olmasıdır.

Mutasyonel falsetto, kişide öz güven sorunlarına yol açabilir. İçe kapanık ve çekingen bir yapıya sahip olabilirler. Sosyal ilişkilerinde, okul ve iş yaşamlarında sorunlar yaşayarak zamanla asosyal bir hal alabilirler. Bu bozukluk tedavi edilmediği sürece ileri yaşlarda da devam ederek kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Sonuç olarak, mutasyonel falsetto erken teşhis edildiği takdirde ses terapisiyle kolayca tedavi edilebilen bir ses perdesi bozukluğudur. Genellikle 1-2 seansta düzelme görülür.


876 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page