top of page
Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimi

Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimi

Bebekler doğdukları ilk andan itibaren ihtiyaçlarını karşılamak için çevresindeki kişilerle iletişim kurmaya başlar. Bebeğin ağlaması ilk iletişlim kurma biçimidir.

Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimi

Bebekler doğdukları ilk andan itibaren ihtiyaçlarını karşılamak için çevresindeki kişilerle iletişim kurmaya başlar. Bebeğin ağlaması ilk iletişim kurma biçimidir. İsteklerini ve şikayetlerini bu şekilde ifade ederler. Anlamsız sesler çıkarmaya başlarlar. Zaman içerisinde bu sesler yerini anlamlı seslere, sözcüklere bırakır. 

 

Peki, Bebeğinizin dil ve konuşma gelişimine sizler nasıl destek olabilirsiniz? 

Öncelikle Dil ve konuşma gelişimi için sağlam işitmenin olması çok önemlidir. Çünkü konuşma işiterek öğrenilen bir beceridir. Bu yüzden İşitme taraması, konuşma için hayati bir öneme sahiptir. Bebekleriniz doğduğu andan itibaren onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Basit ve kısa ifadeler, bebeğin öğrenmesini, takip etmesini ve tekrar etmesini kolaylaştırır.

Soru-cevap şeklinde konuşmak dil gelişimini olumlu yönde etkiler. Mesela; babası eve geldiğinde "aaa! Kim gelmiş?....baba gelmiş" gibi soru-cevap kalıpları kullanabilirsiniz.

Ancak bebeğiniz

 

6. ayın sonunda 

 

* Seslenildiğinde tepki vermiyorsa, 

* Ses oyunları yapmıyorsa, 

* Hece tekrarı yoksa, 

* Ağlarken yada ses üretirken tonlamalar yapmıyorsa; yada 

 

12. ayın sonunda 

 

* Anlamlı hece tekrarı yoksa, 

* Kendi ismi söylendiğinde ve çevresindeki uyaranlara tepki vermiyorsa; 

 

dil ve konuşma gelişimini olumsuz etkileyen faktörlerin olabileceği düşünülerek uzman dil ve konuşma terapistine başvurulmalısınız. 

 

Unutmayın gelişim sağlıklı iletişimle başlar!

bottom of page